De Rode Duivels

Alle voetbalnieuws uit België dat niet Club gerelateerd is.
IsO
Sleutelspeler
Berichten: 2963
Lid geworden op: 02 jun 2016, 17:14

Re: De Rode Duivels

Bericht door IsO »

Tactische analyse in S/VM na match van gisteren:
[spoiler]
Na België-Canada: hoe de Rode Duivels 11 dwalende zombies werden
Guillaume Gautier
Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.
vandaag

De Rode Duivels hebben hun eerste wedstrijd op dit WK niet zonder moeite gewonnen. Een tactische analyse van de 1-0-zege tegen Alphonso Davies & co.

John Herdman, de bondscoach van Canada, zei voor de wedstrijd tegen de Rode Duivels dat zijn ploeg ‘niet veel te verliezen heeft’. Het scenario is immers perfect, dankzij de lastminute terugkeer van Alphonso Davies die zelfs zijn blessure te snel af was. Zesendertig jaar na hun eerste en laatste aantreden op een WK zijn de Canadezen klaar voor hun comeback.

Tegenover hen staan groen lachende Belgen. Er is ook weinig reden om te lachen. Misschien omdat lachen op een begrafenis niet past en omdat zelfs de meest optimistische supporters de doodskist al klaar hebben gezet. Aan het hoofd van de rouwstoet bevindt zich Eden Hazard, die deze keer zelfs geen knipoogje voor de camera over heeft tijdens het volkslied. Denkt hij misschien aan de vele fans die hem liever op de bank hadden gezien?

Roberto Martínez stelt elf habitués op. Terwijl er bij Canada alleen maar debutanten het veld opkomen, staat bij de Duivels alleen Timothy Castagne voor zijn vuurproef op een WK. Het herstel van Jan Vertonghen laat de bondscoach immers toe om Zeno Debast op de bank te zetten en voor de spieren en fightingspirit van Leander Dendoncker op rechts te kiezen.

Na het eerste fluitsignaal domineren de Canadezen het leer bijna één minuut lang tot balverlies leidt tot een eerste schot van Michy Batshuayi. Een veelbelovend begin, maar dat blijkt een illusie.

Een octopus in de storm

Het antwoord van Canada komt meteen. Junior Hoilett duikt in de rug van Dendoncker en stuurt een eerste voorzet de rechthoek in. In de daaropvolgende minuut laat Tajon Buchanan Jan Vertonghen sterretjes zien. De Canadese pressing is op de afspraak. Gedurende lange minuten komt België telkens een stapje te laat op de bal en wordt het leer meer blind weggetrapt dan dat er sprake is van voetballen. Tot overmaat van ramp wijkt een schot af op de hand van Yannick Carrasco in het strafschopgebied, waardoor Canada een penalty krijgt.

Tegenover Alphonso Davies staat een op en neer springende Thibaut Courtois die als een octopus zijn tentakels uitspreidt. De beste doelman ter wereld kiest de goeie kant en stopt de strafschop. Van de laatste 15 penalty’s die hij tegen kreeg, hield hij er zes tegen. Davies slaagt er dus niet in om de eerste goal ooit van zijn land op een WK te maken. Daarna blijft de hold-up van Canada duren. Op een kwartier tijd raakt België maar zeven ballen aan de andere kant van de middellijn.

De Rode Duivels komen niet onder de druk uit omdat hun pressing chaotisch is. Hazard, Batshuayi en De Bruyne gaan te voorzichtig druk zetten en worden nooit echt gevolgd door een aarzelend middenveld en een wijkende verdediging. In die Belgische chaos vindt Canada altijd oplossingen. Met een gênant gemak zelfs, zeker aan de kant van Alistair Johnston die al snel begrepen heeft dat verdedigen niet echt de prioriteit van Eden Hazard is. De verdediger zet combinaties op met Buchanan en Richie Laryea waardoor Carrasco en Vertonghen steeds in ondertal komen. Toby Alderweireld probeert in de zestienmeter de meubelen te redden, soms geholpen door de tussenkomsten van Courtois en vooral door de onhandigheid van de Canadezen, maar ook hij verzuipt, net als de hele ploeg, in de Canadese aanvalsgolven. In de eerste vijftien minuten raakt Hazard slechts vier ballen, De Bruyne drie.

Van plan KDB naar plan B

In theorie is het Belgische plan nochtans dat van altijd, lichtjes aangepast om KDB in zijn rol van superheld te laten schitteren. Louis van Gaal kiest ervoor om veel ruimte te laten tussen zijn verdedigings- en aanvalslinie zodat Frenkie de Jong zich op het middenveld kan uitleven; Roberto Martínez lijkt hetzelfde van plan met De Bruyne. Die is ongetwijfeld de beste middenvelder ter wereld als hij de ruimte krijgt om te lopen en om anderen te laten lopen. De Belgen staan daardoor heel laag met vijf verdedigers en laten de bal lateraal rondgaan om onder de Canadese pressing uit te komen en om daarna, rechtstreeks of via een ploegmaat, KDB te bereiken.

Het probleem was dat de voeten van Youri Tielemans en Axel Witsel te vaak twijfelden en dat Castagne te vaak slechte passes afleverde. Voorin mag Michy Batshuayi dan wel dezelfde cijfers kunnen voorleggen als Romelu Lukaku in de zestienmeter, maar de bal bijhouden met de rug naar doel om zijn ploeg zuurstof te geven is niet zijn ding. Alleen Eden Hazard slaagde er af en toe in om de Duivels naar adem te laten happen.

Aan de rust stonden er 31 baltoetsen op de teller van de kapitein. Het hoogste aantal als je de drie verdedigers niet meetelt. Met een dribbel, een slalom of een uitgelokte fout bood hij het team reddingsboeien aan. Niet genoeg voor een doelkans maar wel om de Duivels even te laten ademen. Het lijkt niet veel, maar het is niet te onderschatten voor dit België dat geen ideeën meer lijkt te hebben als de druk opgevoerd wordt. De moed van de aanvoerder werkte trouwens besmettelijk. Vertonghen passte naar Batshuayi die kaatste naar De Bruyne en hem zo op een ideale manier lanceerde. Alleen: hij die passes ziet die anderen niet zien was Youri Tielemans vergeten (die iedereen toch gezien had).

En zo kwamen er nog kansen voor de Duivels, maar telkens liep er iets fout. Vooral omdat De Bruyne zijn instrumenten niet afgestemd had op zijn favoriete melodie. De Canadezen bleven dus het ritme aangeven, met bijwijlen elektrische solo’s. Witsel kwam goed weg toen hij in het strafschopgebied een fout maakte op Richie Laryea, die met zijn power symbolisch was voor het atletische verschil tussen de twee ploegen.

Levende doden

Na een zoveelste balcirculatie in de vorm van een ‘u’, van Carrasco naar Castagne over de drie centrale verdedigers, haalt Toby zijn telescoop boven. De komeet die vanuit zijn rechtervoet vertrekt valt precies neer in de looplijn van Batshuayi, die net voor de rust zijn 27ste doelpunt voor de Duivels binnen knalt. Na de eerste helft heeft Canada 14 schoten op doel en 2,34 expected goals, terwijl België het moet doen met vier schoten en 0,66 expected goals.

Maar de Duivels zijn niet dood, hoewel je hen ook niet bepaald levend kan noemen. De counters die vroeger razendsnel uitgevoerd werden, hebben nu iets weg van een bal van dwalende zombies. De invalbeurten van Amadou Onana en Thomas Meunier aan het begin van de tweede helft geven de Belgen wel meer kracht en overgave. Na een gevaarlijke kopbal van Jonathan David gaat de storm wat liggen en kan België eindelijk wat meer zijn wil opleggen. Canada creëert wel nog altijd meer doelgevaar in de tweede helft (0,49 expected goals tegenover 0,2 voor de Belgen), maar dat komt vooral omdat onze counters slecht uitgevoerd worden.

Een gulzige Leandro Trossard komt Eden Hazard vervangen, maar hij denkt te vaak aan eten nog voor de tafel gezet is. Ook Onana, heel aanwezig maar slordig in zijn passing, en Loïs Openda, die fouten uitlokt maar nooit echt een doelkans kan versieren, kunnen Canada niet knock-out slaan.

Kortom, België heeft veel harten verloren, maar drie punten gewonnen. Niemand durft over een verrijzing praten, maar één keer op de kist kloppen volstaat om te weten dat de Duivel nog leeft.
IsO
Sleutelspeler
Berichten: 2963
Lid geworden op: 02 jun 2016, 17:14

Re: De Rode Duivels

Bericht door IsO »

Nog een interessante contextuele en tactische analyse van 12:10 tot 21:15:
Sanders
Invaller
Berichten: 743
Lid geworden op: 04 okt 2021, 15:03

Re: De Rode Duivels

Bericht door Sanders »

IsO schreef: 24 nov 2022, 13:49 Nog een interessante contextuele en tactische analyse van 12:10 tot 21:15:
[spoiler]
Het is en blijft toch bijzonder dat bij wijze van spreken iedere voetbaltrainer, -analist en -liefhebber de zwakke plekken van België (her)kent, maar dat onze eigen bondscoach het blijkbaar niet nodig vind om er iets aan te doen.
Ook de jongens van Tifo halen in deze video aan dat Martinez het niet nodig achtte om een nieuwe verdediging te bouwen; dat er steeds een gigantisch gat gaapt op ons middenveld en dat we vooraan toch nooit echt druk zetten.

Je kan als trainer vasthouden aan je visie omdat je overtuigd bent dat het werkt, maar als je niet alleen tegen de grote landen maar ook tegen "middelmatige" landen (met alle respect voor een Canada, Egypte, Wales, Ierland,...) in de problemen komt dan moet je durven toegeven/aanvaarden dat uw visie niet (meer) werkt. Maar hij blijft koppig.
t4nd
Basisspeler
Berichten: 1901
Lid geworden op: 31 aug 2016, 06:57

Re: De Rode Duivels

Bericht door t4nd »

Gelukkig 'kunnen we groeien in het toernooi' en 'doen onze spelers ritme op'. Benieuwd deze namiddag. Als het een soortgelijke opstelling als tegen Canada is (en Marokko heeft er zin in, want tegen Kroatië waren die ook maar flauw) dan worden we overlopen op de flanken en zal het weer van Courtois afhangen.
Sanders
Invaller
Berichten: 743
Lid geworden op: 04 okt 2021, 15:03

Re: De Rode Duivels

Bericht door Sanders »

t4nd schreef: 27 nov 2022, 09:31 Gelukkig 'kunnen we groeien in het toernooi' en 'doen onze spelers ritme op'. Benieuwd deze namiddag. Als het een soortgelijke opstelling als tegen Canada is (en Marokko heeft er zin in, want tegen Kroatië waren die ook maar flauw) dan worden we overlopen op de flanken en zal het weer van Courtois afhangen.
Er gaan al geruchten rond dat we met 4 achteraan zouden spelen en dat er wat wissels gaan zijn.
Benieuwd of het waar is
Sanders
Invaller
Berichten: 743
Lid geworden op: 04 okt 2021, 15:03

Re: De Rode Duivels

Bericht door Sanders »

De quote van Gert Verheyen vat eigenlijk alles samen:
"Als we het balbezit cadeau krijgen, is er geen probleem. Maar als de tegenstander beslist om ons pijn te doen, dan kunnen ze ons pijn doen."

Ik ben nog het meest ontgoocheld in het feit dat ze zelfs de "goesting" niet toonden om ervoor te gaan. Is het van niet beter kunnen of van niet beter willen. Bij sommigen zou ik eraan twijfelen.
Jammer voor ons, maar de invalbeurt van CDK was ook niet om over naar huis te schrijven.

PS: Na het WK is echt wel een nieuwe bondscoach nodig.
Peter
Profvoetballer
Berichten: 383
Lid geworden op: 07 nov 2022, 16:21

Re: De Rode Duivels

Bericht door Peter »

Kroniek van een aangekondigde afgang. Niet door geselecteerd en halstarrig vastgehouden aan de namen en het systeem.
Ongelooflijk dat de bond nog door wou(wilt?) na het WK.
t4nd
Basisspeler
Berichten: 1901
Lid geworden op: 31 aug 2016, 06:57

Re: De Rode Duivels

Bericht door t4nd »

Invalbeurt van CDK is de zoveelste tactische blunder van een bondscoach die het niet kan...

We kunnen de bal vooraan niet bijhouden en Batsman doet ongeveer alles verkeerd. Wat doet Martinez? E. Hazard eraf en Mertens erin (want balvastheid?) én Tielemans erin voor Onana. Op dat moment verloren we de greep op de match en krijgen we een goal tegen. Je denkt dan dat hij tenminste spelers in vorm gaat brengen die een doelpunt kunnen maken (genre Openda) of spelers met een actie (genre Doku), maar nee... CDK die op dit moment compleet geen vertrouwen heeft wordt erbij gesmetenen Trossard mag er nog eens opkomen als het kalf verdronken is.
Sanders
Invaller
Berichten: 743
Lid geworden op: 04 okt 2021, 15:03

Re: De Rode Duivels

Bericht door Sanders »

t4nd schreef: 27 nov 2022, 18:55 Invalbeurt van CDK is de zoveelste tactische blunder van een bondscoach die het niet kan...

We kunnen de bal vooraan niet bijhouden en Batsman doet ongeveer alles verkeerd. Wat doet Martinez? E. Hazard eraf en Mertens erin (want balvastheid?) én Tielemans erin voor Onana. Op dat moment verloren we de greep op de match en krijgen we een goal tegen. Je denkt dan dat hij tenminste spelers in vorm gaat brengen die een doelpunt kunnen maken (genre Openda) of spelers met een actie (genre Doku), maar nee... CDK die op dit moment compleet geen vertrouwen heeft wordt erbij gesmetenen Trossard mag er nog eens opkomen als het kalf verdronken is.
De keuze van Martinez om de ervaren spelers de voorkeur te geven op jongens in vorm komt als een boemerang in zijn gezicht terug.
Het "oude" middenveld van Kroatië slaagt er blijkbaar wel in om een bal in een hoog tempo te laten rondgaan als ze tot een doelkans willen komen.
Onze gouden generatie is er eentje geworden van het veilige balletje breed.
Courtois en De Bruyne lopen zo gefrustreerd als wat rond. Zoals Batshuayi vandaag speelde moet je er hem met de rust afhalen. Bracht werkelijk niets bij en doet verdedigend niets.

Nu moet er gewonnen worden tegen Kroatië. Begin er maar aan.
Op deze manier kan de bond Martinez toch niet aanhouden. Er moet een nieuwe wind komen, zowel in de technische staf als in de spelersgroep.
t4nd
Basisspeler
Berichten: 1901
Lid geworden op: 31 aug 2016, 06:57

Re: De Rode Duivels

Bericht door t4nd »

Onze TD zal wel een verpletterende analyse maken van het werk van de bondscoach!
Oh wacht, onze TD ìs onze bondscoach...
Gebruikersavatar
leem
A-kern
Berichten: 579
Lid geworden op: 13 jun 2016, 08:49

Re: De Rode Duivels

Bericht door leem »

Het is veelzeggend dat onze verdediging, waarvan al jaren gezegd wordt dat deze onze zwakste linie is en waarvan de weelde waarschijnlijk het minst is, op dit wk nog het beste uit de verf komt.
t4nd
Basisspeler
Berichten: 1901
Lid geworden op: 31 aug 2016, 06:57

Re: De Rode Duivels

Bericht door t4nd »

Marc Wilmots: “De kritiek op Martinez is te makkelijk, tactisch deed hij net goeie dingen”
Als Wilmots al vindt dat je tactisch goeie dingen doet...
Peter
Profvoetballer
Berichten: 383
Lid geworden op: 07 nov 2022, 16:21

Re: De Rode Duivels

Bericht door Peter »

t4nd schreef: 28 nov 2022, 10:37
Marc Wilmots: “De kritiek op Martinez is te makkelijk, tactisch deed hij net goeie dingen”
Als Wilmots al vindt dat je tactisch goeie dingen doet...
Zelfs als we hem alleen op basis van deze match beoordelen is de kritiek op Martinez 100% terecht. De correctie tov Canada was ok al blijft het onbegrijpelijk dat Trossard niet start en waren de wissels dramatisch.
Sanders
Invaller
Berichten: 743
Lid geworden op: 04 okt 2021, 15:03

Re: De Rode Duivels

Bericht door Sanders »

Aangezien het van moeten is tegen Kroatië en, als het mirakel gebeurt en we doorgaan, er daarna een match wacht tegen Spanje/Duitsland/Japan; ga ik al de vlucht vooruit nemen en een blik werpen op de mogelijke selectie na het WK. Want op deze manier wordt het zelfs tegen Zweden en Oostenrijk een ramp in de EK-kwalificatie. Omdat Martinez blijven vasthouden is aan zijn vaste kern en relatief weinig heeft uitgeprobeerd, weten we dus weinig over de mogelijkheden en combinaties tussen nieuwe spelers.

Witsel, Mertens, Vertonghen en mogelijks Alderweireld zullen/mogen/moeten stoppen bij de nationale ploeg. Lukaku heeft ook al een aantal keer gehint dat hij zou willen stoppen, maar dat wil ik nog wel eens zien. Mocht Mignolet nu ook zeggen dat hij zich gaat concentreren op clubvoetbal, kan ik dat ook begrijpen.

Zoals eerder gezegd zou ik ons willen zien evolueren naar een 3-5-2 met De Bruyne als spelverdeler.
Spelers waaruit we kunnen selecteren na het WK (niet-limitatief) in mijn ogen:
Doelmannen: Courtois, Mignolet, Casteels, Sels
Centrale verdedigers: Faes, Theate, Debast, Vanheusden (als hij fit is), Alderweireld (als hij wil, in vorm is en enkel voor de centrale rol, geflankeerd door snellere types), Bornauw, De Winter, Mechele
Wingbacks: Castagne, De Cuyper, Meunier, T.Hazard, Carrasco, Saelemaekers, Foket (Siquet en Van Der Brempt moeten veel meer gaan spelen bij hun clubs).
Centraal middenveld: De Bruyne, Onana, Lavia, Vanaken, Tielemans, Dendoncker, Heynen (Praet moet minuten maken)
Diepe en/of hangende spits: Lukaku, Trossard, De Ketelaere, Doku, Openda, Batshuayi, Origi, Lukebakio, Januzaj, (Eden Hazard te evalueren of hij speelminuten maakt en daarin toont dat hij weer wat vorm bereikt).
Spelers om op te volgen op korte en lange termijn (zowel jeugd als "ouderen"): Mbamba, Kana, Duranville, Raskin, Sadiki, Lissens, Stroeykens, Spileers, Patris, Sambi Lokonga, Trésor, Orel Mangala, Verschaeren, El Hadj, Matazo, Ramazani, Vranckx, Talbi, Vertessen, Van der Heyden, Vanzeir, Bakayoko,...
IsO
Sleutelspeler
Berichten: 2963
Lid geworden op: 02 jun 2016, 17:14

Re: De Rode Duivels

Bericht door IsO »

Sanders schreef: 28 nov 2022, 13:48 Aangezien het van moeten is tegen Kroatië en, als het mirakel gebeurt en we doorgaan, er daarna een match wacht tegen Spanje/Duitsland/Japan; ga ik al de vlucht vooruit nemen en een blik werpen op de mogelijke selectie na het WK. Want op deze manier wordt het zelfs tegen Zweden en Oostenrijk een ramp in de EK-kwalificatie. Omdat Martinez blijven vasthouden is aan zijn vaste kern en relatief weinig heeft uitgeprobeerd, weten we dus weinig over de mogelijkheden en combinaties tussen nieuwe spelers.

Witsel, Mertens, Vertonghen en mogelijks Alderweireld zullen/mogen/moeten stoppen bij de nationale ploeg. Lukaku heeft ook al een aantal keer gehint dat hij zou willen stoppen, maar dat wil ik nog wel eens zien. Mocht Mignolet nu ook zeggen dat hij zich gaat concentreren op clubvoetbal, kan ik dat ook begrijpen.

Zoals eerder gezegd zou ik ons willen zien evolueren naar een 3-5-2 met De Bruyne als spelverdeler.
Spelers waaruit we kunnen selecteren na het WK (niet-limitatief) in mijn ogen:
Doelmannen: Courtois, Mignolet, Casteels, Sels
Centrale verdedigers: Faes, Theate, Debast, Vanheusden (als hij fit is), Alderweireld (als hij wil, in vorm is en enkel voor de centrale rol, geflankeerd door snellere types), Bornauw, De Winter, Mechele
Wingbacks: Castagne, De Cuyper, Meunier, T.Hazard, Carrasco, Saelemaekers, Foket (Siquet en Van Der Brempt moeten veel meer gaan spelen bij hun clubs).
Centraal middenveld: De Bruyne, Onana, Lavia, Vanaken, Tielemans, Dendoncker, Heynen (Praet moet minuten maken)
Diepe en/of hangende spits: Lukaku, Trossard, De Ketelaere, Doku, Openda, Batshuayi, Origi, Lukebakio, Januzaj, (Eden Hazard te evalueren of hij speelminuten maakt en daarin toont dat hij weer wat vorm bereikt).
Spelers om op te volgen op korte en lange termijn (zowel jeugd als "ouderen"): Mbamba, Kana, Duranville, Raskin, Sadiki, Lissens, Stroeykens, Spileers, Patris, Sambi Lokonga, Trésor, Orel Mangala, Verschaeren, El Hadj, Matazo, Ramazani, Vranckx, Talbi, Vertessen, Van der Heyden, Vanzeir, Bakayoko,...
Wie zet je donderdag?
Plaats reactie