Vergas Ronald schreef: ↑02 dec 2021, 01:06
Mauven hebben dat ook meegemaakt met Deschacht, 16 jaar op rij ieder seizoen een vervanger halen, na 6 matchen stond Deschacht weer in de ploeg en 't jaar erop was zijn vervanger weg. Als ge een speler hebt die er altijd staat en altijd degelijk is
Arnio schreef: ↑02 dec 2021, 08:49Hier valt eigenlijk wel iets voor te zeggen!!!
Maja hoeveel centerbacks zijn wij al gaan halen, uiterlijk tegen november is Mechele toch weer bij de eerste 11. Gaat zelfde verhaal zijn als Deschacht bij de mauven, op 't eind zal 'm 400-450 matchen voor Club hebben en gaat iedereen zeggen godverdomme we hebben toch chance gehad met 15 jaar zo'n degelijke centerback. Dat 'm zo sober is en offensief weinig brengt is overigens steeds minder waar. Hij blijft voorzichtig maar da's zijn job hé.
Arnio schreef: ↑02 dec 2021, 08:49Hier valt eigenlijk wel iets voor te zeggen!!!
Maja hoeveel centerbacks zijn wij al gaan halen, uiterlijk tegen november is Mechele toch weer bij de eerste 11. Gaat zelfde verhaal zijn als Deschacht bij de mauven, op 't eind zal 'm 400-450 matchen voor Club hebben en gaat iedereen zeggen godverdomme we hebben toch chance gehad met 15 jaar zo'n degelijke centerback. Dat 'm zo sober is en offensief weinig brengt is overigens steeds minder waar. Hij blijft voorzichtig maar da's zijn job hé.
Ik denk dat Mechele dankzij zijn soberheid en nuchterheid perfect weet wat hij kan en niet kan.
En daardoor is hij zo een speler die elke week een 6 of een 7 scoort. Zeer constant m.a.w. Meer moet dat eigenlijk niet zijn als centrale verdediger in België.
Ik heb het al gezegd: Brandon is onze Chiellini, maar dan op ons niveau en 9 jaar jonger. Chiellini was er bijna 37 toen hij Europees kampioen werd. Mechele gaat alleen maar beter worden komende jaren.
INTERVIEW. Brandon Mechele wil uitgroeien tot een icoon van Club: “Ik ben het gewoon dat er twijfel is”
CLUB BRUGGE Tien(!) jaar Club Brugge, maar wat weet ú nu eigenlijk over Brandon Mechele? Speciaal voor ons stapt de verdediger één keer uit de voor hem vertrouwde anonimiteit: “Toen ik een spreekbeurt moest geven, werd ik helemaal rood.”
Tomas Taecke 12-03-22, 08:00
Flashback naar Club Brugge - AA Gent van tien dagen geleden. De bekerfinale is een verloren zaak voor blauw-zwart, in de 83ste minuut gaat Tissoudali uitdagend op de bal staan. Mechele weet niet wat hem overkomt: “(schudt het hoofd) Ik dacht: ‘Wat doet die nu?’ En natuurlijk twijfelde ik: ‘Moet ik hem nu schoppen of niet?’ Nadien is er wat kritiek geweest bij de supporters. Dat ik hem in de tribune had moeten trappen. Misschien had ik dat beter gedaan, maar wat koop je er voor? Bovendien ligt dat niet in mij.” Het is Brandon Mechele ten voeten uit. Trouwe dienaar, modelprof en bovenal een verdienste bij dé topclub van het laatste decennium om ú tegen te zeggen. Desondanks nooit in de spotlights of op de voorgrond om de verkeerde redenen.
Doe je dit graag, interviews geven?
“Ik ga niet snel iets prijsgeven over mezelf. En op sociale media doe ik ook weinig. Vroeger was dat uit schrik voor de reacties. Opdat er geen polemiek zou ontstaan. Van nature ben ik een timide persoon.”
Vorig jaar rond deze tijd zei je: “Ik zou graag eens de status van Hans of Ruud hebben.” Spreek je al eens vaker voor de groep?
“Het is al beter… maar nog niet top. Niet zoals Ruud dat kan. Voor mij is het gemakkelijker individueel. Op school was dat ook altijd zo. Altijd op de achtergrond - ik was enorm beschaamd. Die spreekbeurten, ‘hooo’ (grijnst). Ik werd helemaal rood. Voor een groep klapte ik dicht. Ik weet niet hoe dat komt, gelukkig waren we maar met zeven in de klas (schaterlacht).”
Het blijft gek. Tien jaar Club Brugge, en eigenlijk kent niemand jou, wordt er zelden over jou gepraat.
“Dat is altijd zo geweest, hé. Pas op, ik vind het leuk hoor, als ze positieve dingen zeggen. Maar of ik het echt nodig heb? Het voedt de perceptie wel. Mensen pikken op wat analisten zeggen over iemand. Nu ben ik het gewoon dat er veel twijfel is. Dat sommigen geen voorstander van mij zijn. Kenners, de media, supporters ook. Al voel ik van hun kant wel veel meer appreciatie. Totdat we verliezen. Dan zijn er altijd die op mij zullen zagen (lacht). Dat ik niet kan voetballen, te traag ben of dit of dat.”
Stoort dat je nog steeds?
“Veel minder dan vroeger. Intussen heb ik wel al getoond dat ik het wél kan. Anders zou een voetballende coach (Alfred Schreuder, red.) je niet opstellen. En al zijn voorgangers ook niet.”
Die eeuwige twijfel rond Brandon Mechele blijft toch hangen. Zélfs in je tiende seizoen bij Club.
“Het is precies alsof ik het meeneem van in mijn beginjaren. Terwijl ik sinds mijn terugkeer van STVV (2017, red.) toch kan zeggen dat ik… een goed tot heel goed niveau gehaald heb. Zélfs binnen Club zijn er nog twijfels, want ze halen elk seizoen een nieuwe speler op mijn positie (lacht).”
Wat dacht je toen Hendry begin september in extremis gehaald werd?
“(denkt na) Het gebeurt elk jaar opnieuw, hé. En het loopt altijd op dezelfde manier af (grijnst). Al ben ik daar de laatste twee seizoenen meer gerust in. Ze halen een concurrent, maar ik weet dat ik na verloop van tijd weer mijn kans zal grijpen. Gewoon omdat het nu al zoveel jaren op rij gebeurt. Pas op, ik begrijp dat concurrentie nodig is. Alleen is het jammer dat ik elk seizoen opnieuw een paar matchen opzij moet blijven.”
Terwijl ze intussen beter moeten weten…
“Blijkbaar niet (lacht). Plezant is anders, hé. Want je wil toch zoveel mogelijk matchen verzamelen in een carrière. Zo heb ik dit seizoen PSG en Leipzig (4 op 6, red.) gemist. Je werkt een gans jaar voor die matchen, en dan worden ze van je afgenomen.”
Neem je Philippe Clement iets kwalijk?
“(aarzelt) De manier waarop vond ik niet proper, al ben ik er nu anders mee omgegaan dan in het verleden. De samenwerking met Clement was goed. Alleen jammer hoe het dit seizoen is afgelopen. Laat het ons daarbij houden (knipoogt).”
Je ging er anders mee om, maar toch voel ik dat het een ambetante periode was.
“Vroeger twijfelde ik sneller aan mezelf, terwijl ik nu weet dat die beslissing onterecht was. Maar ook dat is niet leuk. Wanneer ik niet speel, praat ik er ook niet graag over. Ik antwoord dan kort… Mijn vrouw weet intussen dat ik er zélf wel over zal beginnen als ik er nood aan heb. Weet je, in die periode heb ik zelfs mijn Eleven-abonnement opgezegd. Ik speelde niet en had geen zin om voetbal te zien. De goals van de andere matchen zag ik later wel passeren.”
Quizvraagje tussendoor. Geef mij de zes Clubspelers die vijf titels achter hun naam hebben.
“Oei, de geschiedenis van Club Brugge. (denkt na) Van der Elst alvast. Jensen? Jan Ceulemans?”
Ceulemans niet. Wel nog Bastijns, Lambert, Leekens en Verlinden.
“Naast hen komen, zou fantastisch zijn. Een mooi rijtje. Daarvoor doe je het, hé. Onlangs heb ik een keer op Transfermarkt gekeken hoeveel matchen ik heb. Iemand zei me dat de 300 naderde… Dat is ook al mooi, toch.”
Van der Elst heeft er dubbel zoveel. 615 wedstrijden.
“Daar verschiet ik altijd van. Hoe ze aan dat aantal geraken. Nu worden spelers meestal snel doorverkocht. Toen ik daartoe de kans kreeg, achtte ik mezelf niet klaar voor de stap. Na onze bekerwinst in 2015 was er concrete interesse van HSV en Celtic. Mooie clubs, maar ik had mijn tweede seizoen net afgerond. Ik vond niet dat ik klaar was voor het buitenland.”
En sindsdien?
“Kwam er niets meer (lacht). Behalve exotische bestemmingen. In principe wil ik mijn ganse leven voor Club spelen. Al weet je nooit hoe je zal reageren als er plots iets moois komt.”
Op een transfer zit je voor alle duidelijkheid niet te wachten?
“Neen, neen. Het zou wel eens leuk zijn als ook mijn naam op deadline day bij een andere ploeg wordt genoemd.”
Jij kijkt eerder welke verdedigers er aan Club gelinkt worden.
“(lacht) Inderdaad. Ik durf die dag wel eens kijken op Twitter, maar niet om de vijf minuten. Ik weet toch dat er sowieso een ‘nieuwe’ komt (schaterlacht).”
Straks heb je tien seizoenen Club achter de rug. Beschouw je jezelf als een icoon?
“Nóg niet. Maar ik wil dat wel worden.”
Wat moet je daarvoor nog bewerkstelligen?
“In dat rijtje van vijf titels komen. En nog veel matchen spelen. Er is nog ruimte voor meer prijzen. Er zijn er met dubbel zoveel matchen als ik. Dan kan je jezelf moeilijk een icoon noemen. Mijn doel? Nog tien jaar spelen, zoals Timmy (Simons, red.). Dan ben ik 38 à 39. Dat zou echt top zijn.”
Je hebt alles gewonnen. Wat is je ultieme droom met Club? En zeg niet de tweede ronde van de Champions League.
“(vastberaden) In het nieuwe stadion spelen. Aja, hoe lang zijn ze daar al niet over bezig, zeg? 40.000 supporters. Dat moet écht sjiek zijn. Eigenlijk is dat misschien wel mijn grootste doel, ja. Je hebt hier alles meegemaakt. Dan wil je ook in dat nieuwe stadion spelen.”
Hoe hoop je later herinnerd te worden?
“Als één van de beste verdedigers van Club Brugge ooit. Als we over iconen spreken, dan zijn er op die positie niet zoveel, hé. Okon denk ik wel. Timmy en Staelens waren maar halve verdedigers, al ligt die laatste gevoelig (grijnst).”
We moeten het nog hebben over de Rode Duivels.
“De laatste keren was ik er niet bij. En Qatar komt inderdaad snel, maar voor het EK was ik ook niet geselecteerd. Natuurlijk ben je er graag bij, maar ik reken eigenlijk op niets. De kern is groot en behalve Vermaelen is iedereen er nog. En er staat een nieuwe lichting klaar waarmee ze kunnen bouwen. Anderzijds: het systeem is hetzelfde als bij Club en de trainers denken op dezelfde manier.”
’t Gaat altijd over Faes, Bornauw, Vanheusden…
“Ik voel me niet overgeslagen, als je dat bedoelt. Op zich is het een enorme prestatie dat ik er bij ben geraakt. Ik heb de gouden generatie meegemaakt, hé. En daar ben ik wel trots op. Een eindronde meemaken, zou mooi zijn. Maar hier bij Club succesvol zijn is veel belangrijker voor mij”.
Dit interview begon een halfuur later dan gebruikelijk op Club. ‘Omdat Brandon elke dag bijtraint.’
“Ik vind dat nog steeds plezant (glimlacht). Dat zit zodanig in mijn routine, dat ik me slecht zou voelen mocht ik het niet doen. Het is niet alleen krachttraining. Ook blessurepreventie, werken op mijn startsnelheid. En bepaalde dingen met de bal op het veld. Meestal is dat met Carl (Hoefkens, red.). Ik doe het nog dagelijks, maar op vrije dagen kom ik wel niet meer naar de club. Dat kan je niet meer uitleggen aan het ‘vrouwke’ thuis, hoor (lacht).”
Je hebt je carrière daar grotendeels aan te danken, niet?
“Ik denk het wel, hé. Karakter, doorzetting, de wil om te werken - dat zijn toch mijn kwaliteiten. Alles proberen verbeteren. Ik stoor me niet aan jongens die dat niet doen, maar ik vind het wel jammer. Een carrière is al zo kort... Als je er dan niet alles voor doet (fronst de wenkbrauwen). Pas op, ik durf vandaag wel al eens een glas wijn drinken. Terwijl ik daar vroeger tegen was. In een vrij weekend dronk ik niets van alcohol. De laatste twee jaar ben ik er losser in geworden. Niet dat ik mij kapot zuip, maar pas nu ben ik beginnen inzien dat het ook nodig is om te ontspannen.
Zag je waar Mathias Bossaerts getekend heeft? Bij Hoogstraten VV in tweede amateur.
“En dat was het grote talent, niet? anderlecht, Manchester City. Snel naar het buitenland en continue opgehemeld worden. Ik heb dat nooit gekend - altijd had ik het gevoel dat ik iets meer moest doen dan een ander. (fier) En dat heeft me gebracht waar ik nu ben.”
Deed wel een beetje pijn aan de ogen gisteren hoe moeilijk hij het heeft als hij moet uitvoetballen.
Duidelijk dat Ito en Paintsil bij Mata en Nsoki moesten staan, en voor de rest was het dan overal mandekking van Genk.
Ok, er kwam misschien te weinig beweging om de bal op te halen of te vragen, maar meer dan eens zag je hem zoeken naar oplossingen...
Een Nsoki durft (en kan als hij geconcentreerd is) dan wel een man dribbelen om zo een man meer te creëren.
Er wordt weer weinig gezegd over deze kerel maar hij speelde beresterke playoffs en 2de seizoenshelft en hij staat toch maar mooi tss de mannen met 5 clubtitels
Tiki Taka schreef: ↑14 mar 2022, 15:17
Is Mechele nu écht beter dan Hendry?
Intrinsiek geen betere voetballer dan Hendry of Nsoki, of Engels en Donk destijds. Maar Mechele maakt gewoon géén fouten achterin en dat blijft de belangrijkste eigenschap op zijn positie. Zijn noodrem/sliding tackle is ook loepzuiver, de zeldzame keren dat 'm een dekkingsfout moet rechtzetten kan hij dat zonder fout weg te geven. Belangrijkste voor een stopper is dat ge er niet voorbij komt, ge komt niet voorbij Mechele.
Tiki Taka schreef: ↑14 mar 2022, 15:17
Is Mechele nu écht beter dan Hendry?
Intrinsiek geen betere voetballer dan Hendry of Nsoki, of Engels en Donk destijds. Maar Mechele maakt gewoon géén fouten achterin en dat blijft de belangrijkste eigenschap op zijn positie. Zijn noodrem/sliding tackle is ook loepzuiver, de zeldzame keren dat 'm een dekkingsfout moet rechtzetten kan hij dat zonder fout weg te geven. Belangrijkste voor een stopper is dat ge er niet voorbij komt, ge komt niet voorbij Mechele.
Volledig akkoord, maar alles valt of staat met wat hij moet doen in het systeem van de coach.
Ploegen weten ook hoe ze Brugge het voetballen kunnen beletten: 2 spitsen opstellen en hen laten dekken op de 2 buitenste centrale verdedigers, zodat Mechele aan de bal komt en het spel moet op gang brengen. Je merkt dat hij daar heel onwennig in is.
Het is dan aan de coach om te kijken welke eigenschappen hij prioritair vindt. Schreuder heeft gemerkt dat we teveel goals slikten, dus koos hij voor de defensieve zekerheid van Mechele.
Tiki Taka schreef: ↑14 mar 2022, 15:17
Is Mechele nu écht beter dan Hendry?
Intrinsiek geen betere voetballer dan Hendry of Nsoki, of Engels en Donk destijds. Maar Mechele maakt gewoon géén fouten achterin en dat blijft de belangrijkste eigenschap op zijn positie. Zijn noodrem/sliding tackle is ook loepzuiver, de zeldzame keren dat 'm een dekkingsfout moet rechtzetten kan hij dat zonder fout weg te geven. Belangrijkste voor een stopper is dat ge er niet voorbij komt, ge komt niet voorbij Mechele.
Volledig akkoord, maar alles valt of staat met wat hij moet doen in het systeem van de coach.
Ploegen weten ook hoe ze Brugge het voetballen kunnen beletten: 2 spitsen opstellen en hen laten dekken op de 2 buitenste centrale verdedigers, zodat Mechele aan de bal komt en het spel moet op gang brengen. Je merkt dat hij daar heel onwennig in is.
Het is dan aan de coach om te kijken welke eigenschappen hij prioritair vindt. Schreuder heeft gemerkt dat we teveel goals slikten, dus koos hij voor de defensieve zekerheid van Mechele.
Deels mee eens. Mechele heeft altijd hard gewerkt op zijn uitverdedigen. Wat onder de radar, maar hij gaf in de JPL gemiddeld 6,4 lange passes per match, waarvan 67% aankomt. Dat is een hogere success rate dan diegene die pakweg Bonucci (toch een specialist) haalt in de Serie A dit seizoen (62%). Bonucci geeft er gemiddeld wel meer per match (10 dit seizoen).
Tiki Taka schreef: ↑14 mar 2022, 15:17
Is Mechele nu écht beter dan Hendry?
Intrinsiek geen betere voetballer dan Hendry of Nsoki, of Engels en Donk destijds. Maar Mechele maakt gewoon géén fouten achterin en dat blijft de belangrijkste eigenschap op zijn positie. Zijn noodrem/sliding tackle is ook loepzuiver, de zeldzame keren dat 'm een dekkingsfout moet rechtzetten kan hij dat zonder fout weg te geven. Belangrijkste voor een stopper is dat ge er niet voorbij komt, ge komt niet voorbij Mechele.
Volledig akkoord, maar alles valt of staat met wat hij moet doen in het systeem van de coach.
Ploegen weten ook hoe ze Brugge het voetballen kunnen beletten: 2 spitsen opstellen en hen laten dekken op de 2 buitenste centrale verdedigers, zodat Mechele aan de bal komt en het spel moet op gang brengen. Je merkt dat hij daar heel onwennig in is.
Het is dan aan de coach om te kijken welke eigenschappen hij prioritair vindt. Schreuder heeft gemerkt dat we teveel goals slikten, dus koos hij voor de defensieve zekerheid van Mechele.
Deels mee eens. Mechele heeft altijd hard gewerkt op zijn uitverdedigen. Wat onder de radar, maar hij gaf in de JPL gemiddeld 6,4 lange passes per match, waarvan 67% aankomt. Dat is een hogere success rate dan diegene die pakweg Bonucci (toch een specialist) haalt in de Serie A dit seizoen (62%). Bonucci geeft er gemiddeld wel meer per match (10 dit seizoen).
Ook deels akkoord
Bonucci zijn lange passes zijn meer risicovol, omdat het van hem echt verwacht wordt dat hij het spel een beetje "maakt" van achteruit.
Van Mechele verwachten we niet dat hij echt het spel op gang brengt door met een lange pass linies over te slaan.
Ik bedoel dan echt een pass in de voet, geen lange bal in de diepte en de spitsen moeten er maar achter lopen in de hoop dat ze sneller zijn dan de verdediger.
Tiki Taka schreef: ↑14 mar 2022, 15:17
Is Mechele nu écht beter dan Hendry?
Intrinsiek geen betere voetballer dan Hendry of Nsoki, of Engels en Donk destijds. Maar Mechele maakt gewoon géén fouten achterin en dat blijft de belangrijkste eigenschap op zijn positie. Zijn noodrem/sliding tackle is ook loepzuiver, de zeldzame keren dat 'm een dekkingsfout moet rechtzetten kan hij dat zonder fout weg te geven. Belangrijkste voor een stopper is dat ge er niet voorbij komt, ge komt niet voorbij Mechele.
Volledig akkoord, maar alles valt of staat met wat hij moet doen in het systeem van de coach.
Ploegen weten ook hoe ze Brugge het voetballen kunnen beletten: 2 spitsen opstellen en hen laten dekken op de 2 buitenste centrale verdedigers, zodat Mechele aan de bal komt en het spel moet op gang brengen. Je merkt dat hij daar heel onwennig in is.
Het is dan aan de coach om te kijken welke eigenschappen hij prioritair vindt. Schreuder heeft gemerkt dat we teveel goals slikten, dus koos hij voor de defensieve zekerheid van Mechele.
Deels mee eens. Mechele heeft altijd hard gewerkt op zijn uitverdedigen. Wat onder de radar, maar hij gaf in de JPL gemiddeld 6,4 lange passes per match, waarvan 67% aankomt. Dat is een hogere success rate dan diegene die pakweg Bonucci (toch een specialist) haalt in de Serie A dit seizoen (62%). Bonucci geeft er gemiddeld wel meer per match (10 dit seizoen).
Ook deels akkoord
Bonucci zijn lange passes zijn meer risicovol, omdat het van hem echt verwacht wordt dat hij het spel een beetje "maakt" van achteruit.
Van Mechele verwachten we niet dat hij echt het spel op gang brengt door met een lange pass linies over te slaan.
Ik bedoel dan echt een pass in de voet, geen lange bal in de diepte en de spitsen moeten er maar achter lopen in de hoop dat ze sneller zijn dan de verdediger.
Je hebt natuurlijk gelijk dat Mechele een ander type is dan Bonucci, die echt die vista heeft, en die bal legt waar hij wil. Maar mijn punt is dat Mechele ook in het uitverdedigen meer zijn bijdrage levert dan we misschien intuïtief zouden vermoeden. Hem de bal laten houdt ook risico's in voor de tegenstander